dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Vlasnica sam maltezera starog 2 godine i 7 mjeseci. Nedavno sam mu među zubima  primjetila smeđe naslage, a meso mu je upaljeno. Možete li mi savjetovati što da napravim i je li to uistinu kamenac?
Hvala! Nikolina

O: Zubi malih pasa stoje puno uže jedan do drugoga nego kod velikih pasa te se radi toga između njih može skupiti više bakterija i ostataka hrane. One na površini zubiju stvaraju naslage iz kojih se razvija zubni kamenac. Vrlo male pasmine trebaju prilagođenu hranu koja je lako probavljiva.
 
Zubni kamenac je kalcificirani plak – sam po sebi ne dovodi do upale, ali zbog svoje poroznosti i hrapavosti služi kao bakterijska niša velike površine. Parodontne bolesti su skupine stanja koja zahvaćaju gingivu i uništavaju potporna tkiva zuba – alveolarnu kost, cement i parodontni ligament, a u grubo se dijele na gingivitis (inflamacija gingive) i parodontitis.

Potrebno je održavati redovitu kućnu njegu njegovih zubi te godišnji pregled svakih šest mjeseci.
 
Pranje zuba je najvažniji dio oralne higijene. Ako vaš ljubimac to dozvoljava, trebali biste mu prati zube jednom dnevno. To je najbolje početi u ranoj dobi,  jer većina pasa će vam to dozvoliti ako počnete dok su još štenad. Koristite posebne zubne paste formulirane za pse. Iz aktualne ponude Pet centra izdvajam ORME NATURALI Zubnu pastu za kućne ljubimce s glinom i eteričnim uljima.

Vađenje zuba ponekad je jedina preostala mogućnost u liječenju i to nakon što je obavljena kompletna dijagnostika i isključene druge vrste terapije. Sam zahvat radi se u potpunoj narkozi i postoperativno pas pri otpustu na kućnu njegu  dobiva antibiotike i po potrebi lijekove protiv bolova.

U slučaju Vašeg ljubimca povoljno bi bilo koristiti i ECUPHAR Orozyme gel za oralnu higijenu pasa i mačaka. Indikacije: loš dah, slinjenje, smeđi plak na zubima, crvenilo ili krvarenje desni, životinju boli za vrijeme žvakanja. Preparat sadrži patentiranu enzim formulu koja poboljšava antimikrobni učinak sline pasa i mačaka. Osim toga, sadrži dodatne antiseptike za zaštitu protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah i sprječavaju nastanak plaka i kamenca. Sastav: kolagen, slad, prirodni okusi i arome te ekstrakti. Uključuje: amilazu, glukoamilazu, glukozu, kalij tiocijanat, laktoferinu, lactoperoxidase, lizozim, superoksid dismutazu, tenzide mirise. Upotreba:  psi – aplicirati direktno u usta ili pomiješati s malom količinom hrane; mačke: aplicirati direktno u usta ili na šapu da mačka poliže. Doziranje: mačke i mali psi – oko 1 cm gela, psi do 20 kg – oko 2 cm gela, psi iznad 20 – kg oko 5 cm gela.

OZNAKE: